PEREGRINACIÓ A SARDENYA (abril 2010)

    Durant la vuitada de Pasqua, un grup de deu frares de la nostra província de Catalunya i Balears han fet uns dies de recés i peregrinació a Sardenya. Arribàrem el dilluns 5 d’abril, i de l’aeroport vam anar directament al convent de Sanluri, on ens vam instal·lar, a uns 40 km. de Càller.

   Tal com ens va explicar fra Tarcisio Mascia, la província caputxina de Sardenya ha tingut tota una escola de santedat, iniciada en el segle XVII per fra Giacomo de Decimopuzzu i fra Nicolò de San Vero Milis, que té els seus exponents més coneguts en sant Ignasi de Làconi (1701-1781) i el beat Nicola de Gesturi (1882-1958), i ha anat continuant en figures com fra Nazareno de Pula, mort el 1992. Tots aquests frares eren germans laics, almoiners del convent de Càller, i són molt estimats arreu de l’illa.
Seguint les petjades dels sants, vam anar dimarts a Laconi, on hi ha una fraternitat de caputxins, i a Gesturi. Vam poder celebrar l’eucaristia a la casa natal de sant Ignasi. Dimecres, a Càller, visitàrem les tombes de sant Ignasi, el beat Nicola i fra Nicolò. A la tarda, fra Lorenzo Pinna ens va explicar els seus records personals del beat Nicola i va compartir amb nosaltres un breu però sucós comentari sobre la pregària. Després ens va ensenyar el pessebre que, des de fa més de cinquanta anys, munta en un espai del convent. Vam acabar el dia visitant el sepulcre del nostre compatriota sant Salvador d’Horta i el santuari de la Mare de Déu de Bonaria.

   Dijous vam visitar la ciutat d’Iglesias, on vam compartir el dinar de la fraternitat de caputxins que té cura de la parròquia de Nostra Senyora de Valverde. Vam ser rebuts també per les germanes clarisses del santuari de Nostra Senyora de les Gràcies. I divendres poguérem conèixer el complex de fra Nazareno a Pula, guiats pel vicepostulador de la seva causa, fra Jean-Marcel Rossini. El dissabte, fins l'hora de tornar, vam estar-nos a Sanluri, on vam celebrar l’aniversari de fra Miquel Colom.

   El nostre agraïment als germans de Sardenya que amb tanta alegria i esperit de servei ens han rebut i ens han acompanyat tot al llarg d’aquests dies de pregària itinerant.

Vida Franciscana