JORNADES D'ESTUDIS FRANCISCANS
Facultat de Teologia de Catalunya Barcelona, 25 i 26 de juny de 2010
Programa de les jornades

                  FRANCISCANISME I CULTURA ACTUAL. Vintenes Jornades d’Estudis Franciscans

   Els dies 25 i 26 de juny se celebraren a la Facultat de Teologia les vintenes Jornades d’Estudis Franciscans, organitzades per la Família Franciscana de Catalunya amb el suport de la mateixa Facultat. Enguany han comptat amb la presencia d’un professor d’excepció, el franciscà conventual Orlando Todisco, doctor en Filosofia i durant molts anys degà de la Pontifícia Universitat Sant Bonaventura de Roma. Va desenvolupar una ponència a partir d’alguns trets característics de la nostra cultura actual: subjectivisme, consciència del dret a l’autorrealització, globalització, actitud defensiva..., i hi va contraposar l’actitud oblativa, reconciliadora i gratuïta del pensament franciscà, insistint en el primat del be sobre la veritat, en la bondat com a font de l’ésser, i l’ésser com a do gratuït, fruit d’un acte d’amor..., que fonamenten l’actitud optimista davant la vida i la lògica d’interrelació comunicativa entre els homes.

   A destacar també l’aportació de Carles Llinàs, vicedegà de la Facultat de Filosofia de la URL, sobre Nietzche, en tant  que pensador que més influencia actualment la nostra cultura, que buida de contingut la realitat exterior de les coses reduint-ho tot a autoconsciència subjectiva. La transmutació dels valors que estem sofrint i la no fonamentació de la moral degut a la “mort de Déu”, així com la voluntat de poder com a característica de l’home, seria l’herència més punyent del seu pensament.

   La Rosa Planas, investigadora del pensament medieval a Mallorca, ens oferí un retrat de Ramon Llull a partir de les lluites antil·lulistes del segle XVIII, que expliquen les dificultats de recepció del pensament del genial “foll de Déu”.

   Fra Valentí Serra, historiador i arxiver del frares caputxins, oferrí un retrat espiritual del recentment beatificat fra Josep Tous i Soler, contextualitzat en la seva època marcada per l’exclaustració dels religiosos durant la desamortització de Mendizábal.

   Finalment, la ministra de l’Orde Franciscà Seglar de Catalunya, Maria Cambray, metgessa especialista en oncologia, oferí un estudi aprofundit de les malalties de Sant Francesc d’Assís, a partir de les Fonts Franciscanes i dels nous coneixements de la Medecina.   

   Com a cloenda, el degà de la Facultat, mossèn Armand Puig, adreçà unes paraules de salutació i agraïment als organitzadors i animà a continuar en aquesta línea fecunda de capbussar-se en el passat per trobar línees d’orientació en el present.

   Les ponències de l’any anterior sobre els 8oo anys d’història del carisma franciscà foren presentades i distribuïdes. Es poden aconseguir a la Facultat de Teologia i per correu a l’adreça: conselldelaics@caputxins.cat

Formació frares