ROMIATGE ANUAL DE L'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR A MONTSERRAT
(21 Juny 2009)

     Els germans de les Fraternitats Franciscanes Seglars de Catalunya, ens hem trobat a Montserrat a les 11 del matí a la Plaça de Pau Casals, per retre l’homenatge a Sant Francesc d’Assís que des de fa més molts anys li hem anat dedicant any rere any. Érem molts germans i germanes vinguts de les 19 Fraternitats que hi ha a Catalunya, acompanyats dels seus Asssitents espirituals, amb la presència que li agraïm, del Ministre Provincial dels caputxins, fra Jacint Duran i Boada, que va presidir l’Eucaristia concelebrada a la Basílica, així com molts amics i simpatitzants de Sant Francesc.

ROMIATGE ANUAL DE L'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR A MONTSERRAT (21 Juny 2009) ROMIATGE ANUAL DE L'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR A MONTSERRAT (21 Juny 2009)

     Comencà el nostre homenatge a Sant Francesc amb el cant “Oh Pare bo! Lloat sigueu de tots...” Seguidament l’Assistent de l’OFS de Catalunya, fra Josep Manuel Vallejo feu una breu exhortació amb aquestes paraules: “Enguany fa 800 anys que el Papa Innocenci III va aprovar a Francesc i els seus companys la seva forma de vida, basada amb frases de l’Evangeli. La nostra litúrgia d’avui se’n vol fer ressò posant l’accent en que, per Francesc, l’única Regla va ser l’Evangeli de Nostre Senyor Jesucrist.

     La Regla Franciscana està amarada de l’esperit de les Benaurances: Mansuetud, Humilitat, Netedat de cor, paciència en la persecució i la malaltia. Amar a aquells que ens persegueixen i humilien”.

ROMIATGE ANUAL DE L'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR A MONTSERRAT (21 Juny 2009) ROMIATGE ANUAL DE L'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR A MONTSERRAT (21 Juny 2009)

     A continuació les Fraternitats de l’Ajuda i de Manresa, responsables de l’organització de l’Homenatge, llegiren diferents textos dels escrits de Sant Francesc alternant-los amb cants adients al text. També es citaren alguns capítols de la nova Regla de l’OFS, aprovada per Pau VI el 24 de juny de 1978, i que són també un itinerari de forma de vida. Un dels capítols que és va llegir va ser sobre la “Forma de Vida”, i diu així: Els franciscans seglars es dedicaran a la lectura freqüent de l’Evangeli, tot mirant de fer el pas de l’Evangeli a la vida i de la vida a l’Evangeli (Regla OFS 4).

ROMIATGE ANUAL DE L'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR A MONTSERRAT (21 Juny 2009) ROMIATGE ANUAL DE L'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR A MONTSERRAT (21 Juny 2009)

     Per cloure l’acte de l’Homenatge, la ministra de  l’OFS de Catalunya, Maria Cambray, va començar dient-nos: “Pau i bé a tots!” Extractant-ne el més significatiu ens va recordar: “Continuem celebrant els 800 anys de la gracia dels orígens com a franciscans. ¿Com va ser que Francesc arribés a convèncer el Papa perquè li acceptes la “forma de vida” que havien adoptat ell i els seus germans (12 en aquell moment)? No va ser fàcil la seva empresa. ¿Com demostrar la puresa d’unes intencions que l’únic desig que l’embargava era exclusivament servir Déu i els germans? Però què hi ha en Sant Francesc que el faci diferent a d’altres persones íntegres que coneixem?

     Sant Francesc havia aconseguit despullar-se davant del món, reconegué la veritat més pregona que ho explica tot, reconegué el Pare-Mare de les misericòrdies. Tenint aquesta veritat coneguda, no hi havia dubtes en el seu cor i la seva vida estava decidida i com Sant Pau també sentia: No sóc jo qui visc, sinó Crist que viu en mi.

ROMIATGE ANUAL DE L'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR A MONTSERRAT (21 Juny 2009) ROMIATGE ANUAL DE L'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR A MONTSERRAT (21 Juny 2009)

   És clar, va convèncer el Papa i no només al Papa, també a tanta gent. Nosaltres mateixos avui, vuit segles després, estem cridats a optar el seu estil de vida. Alguna cosa molt gran i molt potent hi ha en el seu missatge. Hem d’intentar reviure l’esperit que el va portar al seu encontre amb Déu, i saber respondre a la pregunta de Jesús: I vosaltres qui dieu que sóc? Francesc la va robar.

     A la una del migdia, ens trobàrem de nou per a la celebració de l’Eucarisita a la Basílica, fou presidida pel Ministre Provincial dels caputxins, fra Jacint Duran i Boada concelebrada amb fra Miguel Campillo, fra Francesc Linares, fra Josep Manuel Vallejo, fra Miquel Colom, fra Magí Setó, fra Francisco Pesquera  i Mn. Missalles.

     La Basílica es va omplir i amb una gran silenci començà l’Eucaristia. Els germans de l’OFS van participar-hi amb els cants, les lectures i les pregàries. Fra Miguel Campillo va llegir l’Evangeli, i fra Jacint Duran va fer l’homilia, de la qual en faig un resum:
    
     “Avui és Sant Lluís, tots ho sabeu, però potser ja us costaria més saber quin sant és demà. És un Sant que era terciari franciscà del segle XVI, i que és Sant Tomàs More. El van matar, és un màrtir del Segle XVI. Va ser conseller del rei Enric VIII, d’Anglaterra, quan el conflicte que va acabar dividint l’església catòlica de l’església anglicana. Tomàs More era un home profundament franciscà i, per tant, té, un gran sentit de l’humor,  i té una pregària que sorprèn (segle XVI), i que us la vull comunicar, diu així:

Dóna’m Senyor, una bona digestió
i no cal dir-ho, alguna cosa per digerir.
Dóna’m la salut del cos, i bon humor per mantenir-la.
Dóna’m una ànima sana Senyor,
que tingui sempre davant dels ulls
allò que és pur, allò que és bo.
Perquè no m’escandalitzi enfront del pecat
ans trobi la forma de remeiar-lo.
Dóna’m una ànima Senyor, que no conegui
l’avorriment, ni el ploricó, ni la queixa.
I no em deixis prendre gaire seriosament
aquesta cosa que es fica per tot, i que anomenem el “jo”.
Dóna’m Senyor el sentit de l’humor,
fes-me capaç de riure d’un acudit.
Que sàpiga treure un poc d’alegria de la vida,
i la  pugui compartir amb aquells que m’envolten.
    
    “Característiques ben franciscanes: humor i joia profunda, després d’haver passat per les valls profundes del dolor. Fixeu-vos que els textos d’avui comencen per el llibre de Job, Job sent el seu dolor sense sentit i no hi troba cap raó. Job comprèn quan descobreix  una cosa més important que ell, que és Déu: Jo, només et coneixia d’oïda, però ara t’he vist amb els meus ulls.

ROMIATGE ANUAL DE L'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR A MONTSERRAT (21 Juny 2009) ROMIATGE ANUAL DE L'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR A MONTSERRAT (21 Juny 2009)

    “És l’experiència de Déu que dóna força enmig del dolor, sembla que Déu dormi. És el que descobreixen els deixebles a la barca: Senyor, no us fa res que ens enfonsem? L’experiència després de la fosca: els apòstols es pregunten: “Qui deu ser aquest, que fins el vent i l’aigua l’obeeixen? S’han oblidat d’ells, s’ha centrat en Jesús”

     A l’ofertori es va oferir una bonica pintura de la TAU, el distintiu franciscà .     .

     Acabada l’Eucaristia cadascú va poder tenir un temps lliure per fer el que més desitjava. Abans de marxar, ens acomiadàrem tots molt contents del bon dia passat a Montserrat i desitjant-nos mútuament poder-nos-hi retrobar de nou l’any vinent.

Mª Remei Garcia, o.f.s.         
Fraternitat Franciscana Seglar