Sínode de l’Amazònia

Durant el mes d’octubre s’ha celebrat a Roma el Sínode sobre l’Amazònia, una zona del planeta que fa temps pateix els estralls de la desforestació, l’explotació indiscriminada per part de les multinacionals i el maltractament a les poblacions indígenes. Als mitjans de comunicació sols ha sortit el tema de l’ordenació d’homes casats per poder atendre a les zones més remotes de la regió amazònica, és per això que us facilitem aquesta informació.

Segons el teòleg jesuïta Víctor Codina, present al Sínode com a expert, “els indígenes demanen que l’Església els defensi de les multinacionals, i la realitat amazònica ha posat sobre la taula el debat ecològic, però és evident que no interessa que se sàpiga el que passa”.[1]

Al Sínode s’ha parlat també del diaconat permanent de la dona, i d’un possible ritus amazònic inculturat en la sensibilitat d’aquells pobles.

A la web www.sinodoamazonico.va es pot consultar el Document Final aprovat i l’Instrumentum Laboris, document de treball previ al Sínode, redactat a partir d’una enquesta a 70.000 persones.

El número 3151 de la revista Vida Nueva (2 novembre 2019) dedica un quasi monogràfic al tema. I al Foc Nou 490 (Set-Oct 2019, pp. 4-6) també trobareu informació.

L’ocasió d’aquesta assemblea pot desvetllar la nostra consciència respecte a una de les zones més pobres de la Terra, veritable pulmó del planeta, i qüestionar els nostres usos econòmics i ecològics, així com conscienciar-nos de la necessària inculturació de l’evangeli i del respecte a les ètnies indígenes.

[1] La Vanguardia, 10 de novembre de 2019, p. 43.

Papa-Amazona_-INFO