Nou llibre: El nostre pessebre

Portada EL NOSTRE PESSEBRE

Fidels a la tradició franciscana, els religiosos caputxins de Catalunya i Mallorca han estat uns entusiastes propagadors del pessebrisme popular, especialment durant la represa de la vida religiosa poc després de les exclaustracions del segle xix, quan els frares impulsaren la pràctica de construir pessebres i que la tradició catalana ha descrit “com un conjunt de figuretes que representen el naixement de Jesucrist i la seva adoració pels pastors”.

Amb El nostre pessebre Fra Valentí Serra de Manresa ens ofereix una aproximació històrica de caràcter global sobre el betlem o pessebre, on hi analitza els seus orígens històrics, el simbolisme de les figures, el costumari i els mercats generats a l’entorn del fet pessebrístic.

Aquest nou llibre aporta una síntesi històrica sobre l’origen del pessebre, que es remunta a l’experiència del Nadal a Greccio viscuda l’any 1223 pel mateix sant Francesc d’Assís. El pessebre, al cap de vuit segles, ha esdevingut una de les principals construccions festives d’art efímer del patrimoni cultural i espiritual del nostre poble.

La presentació serà a la cripta del santuari de Pompeia (Av. Diagonal, 450) el dijous 12 de desembre, vigília de santa Llúcia, a les 19,30 h. Més endavant donarem més detalls sobre l’acte.