PRESENTACIÓ DEL LLIBRE AL CSIC de Catalunya

   El passat dimecres 22 d’octubre va tenir lloc la presentació del llibre “Hortalisses i Flors Remeieres. Les herbes santes dels caputxins”, de fra Valentí Serra, a la sala d’actes de la Delegació del CSIC a Catalunya.

   Presidí i presentà l’acte el Dr. Lluís Calvo, coordinador institucional del CSIC a Catalunya, que destacà les dues vessants de fra Valentí en la seva producció escrita: una de més acadèmica, d’investigador, amb la realització de la història de l’orde caputxí a Catalunya, i una segona, de més popular i divulgativa, on es pot situar aquest volum. El Dr. Calvo expressà que, més enllà de la reflexió sobre les plantes i remeis descrits per l’autor, aquest llibre té un fons social i qüestiona sobre valors essencials per a la nostra existència: com viure, com alimentar-se, la relació amb la natura, l’austeritat, un ritme de vida no tan trepidant...

   Seguidament, la Sra. Mònica Estruch, directora de l’Editorial Mediterrània, presentà aquest volum, el novè de la col·lecció A la Caputxina, amb l’objectiu de difondre el patrimoni cultural, religiós i humà dels caputxins. Destacà que aquest llibre té una base molt didàctica, agraí que aquests coneixements s’hagin posat a l’abast de tanta gent d’una manera planera, i convidà a llegir les seves pàgines per aprendre-hi molt.

   El Dr. José Pardo Tomás, investigador científic de la Institució Milà i Fontanals del CSIC i comissari de l’exposició “Salvadoriana” del Jardí Botànic de Barcelona, començà parlant del  llibre, indicant que el seu contingut és molt dens: el conreu de la terra, aproximació a una trentena d’hortalisses, les flors conreades i les seves aplicacions medicinals, els secrets d’horticultura, un capítol de receptes i remeis i un altre sobre un centenar d’herbes santes. El Dr. Pardo assenyalà que l’autor, com a bon historiador, ha consultat un gran ventall de manuscrits i llibres impresos datats entre començaments del segle XVII fins a mitjans del segle XX, tot indicant que a fra Valentí el mou una decidida voluntat de transmetre un tresor cultural antic i portar-lo al nostre món contemporani. Ressaltà que en aquest llibre hi ha molta cultura popular catalana, però també una tradició culta clàssica i medieval, una tradició que ve del Galenisme, sistema mèdic vigent en les cultures europees durant més de mil anys.

   Finalment, fra Valentí recordà que el Dr. Jaume Josa, investigador del CSIC mort fa un parell d’anys, va ser qui l’animà més a escriure aquest tipus d’obres divulgatives. L’autor es definí com a “un pagès condemnat a la història”, que sap conrear la terra i li agrada fer-ho. Indicà que enguany es commemora l’Any Internacional de l’Agricultura Familiar, i que tenim una oportunitat de recuperar els horts urbans i de restituir la dimensió més humana i familiar de l’horticultura.

   Al final de l’acte s’oferí un manat d’herbes remeieres preparat pel mateix autor.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE AL CSIC de Catalunya
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE AL CSIC de Catalunya
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE AL CSIC de Catalunya
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE AL CSIC de Catalunya
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE AL CSIC de Catalunya
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE AL CSIC de Catalunya
[+] notícies