PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "les herbes santes dels caputxins"

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "les herbes santes dels caputxins"
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "les herbes santes dels caputxins"
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "les herbes santes dels caputxins"
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "les herbes santes dels caputxins"
 

   El dilluns 24 de març, a la Casa Orlandai de Barcelona, al barri de Sarrià, va tenir lloc la presentació de llibre “Hortalisses i flors remeieres. Les herbes santes dels caputxins” de fra Valentí Serra.

   Poc abans, s’havia inaugurat l’Espai Gardenyes, un hort comunitari obert als veïns. Tot passejant per l’hort, fra Valentí va anar explicant les diferents espècies d’herbes i hortalisses que s’hi conreen. La visita acabà amb el tast d’una infusió, preparada pel mateix frare, que va fer fruir als assistents.

   Obrí l’acte l’historiador i assagista Jesús Mestre, tot indicant que el llibre recull la llarga tradició i experiència dels frares caputxins en el conreu dels seus horts. Seguidament, va presentar als membres de la taula:  Mònica Estruch, Josep Manyà i Fra Valentí Serra.

   La senyora Mònica Estruch, directora de l’editorial Mediterrània, va lloar “A la caputxina”, la col·lecció a la que pertany aquest volum i dos més del mateix autor, assenyalant que aquesta és una col·lecció molt arrelada a la terra i divulgadora del patrimoni humà, popular i religiós dels caputxins catalans. Va explicar també l’estructura del llibre, que comença per una sèrie de definicions i tractament de les hortalisses i flors remeieres, seguit per un glossari que situa cadascuna de les plantes i, finalment, una explicació de les seves propietats i aplicacions.

   Per la seva banda, Josep Manyà, professor d’art de natura de l’Escola Massana, va començar la seva intervenció compartint la sensació que experimentà al llegir la publicació, ja que es tractava d’un exemplar no gaire gran però ple d’informació, i el va assimilar a un llapis de memòria USB, petit de forma però amb capacitat de contenir una gran quantitat d’informació. Va indicar que aquest llibre admet múltiples lectures i es pot presentar des de diferents àmbits: el literari (amb fragments poètics i descripcions morfològiques precises); el botànic (des d’un punt de vista popular i també més acadèmic); l’agronòmic; el medicinal (explicita principis actius de les hortalisses i flors tractades); i, fins i tot, el culinari. Manyà va tenir unes paraules de reconeixement per Miquel Ylla-Català, autor del pròleg escrit amb belles paraules i des d’un punt de vista franciscà d’estima i cura de la terra. També va afirmar que els frares caputxins, amb la seva acció continuada, han estat uns dels precedents del que avui anomenem “horts urbans”, i va dir que aquest volum és una invitació constant a l’experimentació, a posar en pràctica allò que s’hi diu. El professor va fer un repàs dels capítols del llibre tot llegint alguns fragments  seleccionats. Per finalitzar la seva intervenció, i per contextualitzar el moment en què ha sorgit aquesta publicació, va projectar diferents imatges d’horts urbans i cità a Guillem Ferrer, dissenyador i ecologista mallorquí, autor de la frase: “Avui, el més revolucionari és fer un hort”.

   En la darrera intervenció fra Valentí Serra, autor del llibre, va agrair als responsables de la Casa Orlandai l’acollida rebuda per a la celebració d’aquest acte. Va tenir també paraules d’agraïment pels membres de la taula, pel Miquel Ylla-Català i el seu magnífic pròleg, i pels assistents, alguns vinguts des de lluny. Fra Valentí va fer present al Ministre General dels Caputxins a través de la carta que aquest li havia adreçat des de Roma ara fa uns dies i en la qual li expressava que aquest llibre s’havia escrit “amb gest fratern”. L’autor va expressar que al volum havia volgut assenyalar la dimensió remeiera, ja que moltes de les verdures que prenem tenen també aquesta dimensió. Finalment, va indicar que l’any 2014 és l’Any Internacional de l’Agricultura Familiar i, en aquest context de crisi que estem vivint, es torna a mirar amb interès els horts urbans i l’agricultura familiar, perquè poden ser un complement alimentari ecològic i de proximitat que ajudin al sosteniment familiar.

[+] notícies
Tornar a anunci