TESI DOCTORAL DE LA TERESA FORCADES

 

   Dimarts, 7 d’octubre de 2008, a les 11h, a la seu de la Facultat de Teologia de Catalunya (Sala St. Jordi), la Teresa Forcades va defensar la seva tesi doctoral: “Ser persona avui: Estudi del concepte de «persona» en la teologia trinitària clàssica i de la seva relació amb la noció moderna de llibertat”.

  Teresa Forcades, metgessa i monja benedictina de Montserrat, féu una brillant i eloqüent defensa de la seva tesi doctoral, davant d’un aforament nombrós de familiars, amics, germanes de comunitat del Monestir de St. Benet, i professors de diversos àmbits. L’acte fou presidit pel doctor Armand Puig, degà de la Facultat, que presentà els altres membres del tribunal, els doctors: Josep Rovira Belloso, director de la tesi; Joan Planelles i Josep Giménez.

   La germana Teresa presentà una síntesi acurada de la seva investigació sobre el concepte de «persona», que parteix de la constatació d’una crisi en els estudis trinitaris contemporanis, una crisi, en definitiva, de l’analogia racional aplicada a la Trinitat, davant de l’analogia relacional que –va dir-, és la nostra capacitat d’establir relacions interpersonals, d’estimar-nos, perquè “existim només en relació”. Precisament en el nostre fisic –continuà-, hi ha un senyal (melic) de l’existència, constituït per una relació a partir de la nostra concepció.

   Aquest assaig, a través d’autors rellevants de la teologia catòlica trinitària, com Basili de Cesarea, Gregori de Nazianç, Agustí d’Hipona, Tomàs d’Aquino, Ricard de St. Víctor i, més contemporanis, com Karl Rahner i Karl Barth, entre d’altres, demostrà, en darrer terme, que ambdues analogies són no excloents.

   Finalment, a les conclusions, remarcà que, des d’una perspectiva actual, l’analogia relacional trinitària permet parlar de relacions recíproques, tan a nivell diví com humà, en què hi juguen un paper fonamental l’amor, el consentiment i la llibertat.

   El tribunal acadèmic, després d’una llarga sessió, entre la defensa i intervencions dels seus membres, dictaminà unànimement el SUMMA CUM LAUDE, per a Teresa Forcades.

                                                   MOLTES FELICITATS!

 
[+] notícies