PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "ART PESSEBRÍSTIC" DE P. BASILI DE RUBÍ, CAPUTXÍ

ponents

   El passat 22 de desembre es va presentar aquest llibre escrit pel pare Basili de Rubí i editat per primera vegada l’any 1947 en una època on no era gens fàcil publicar llibres en català. La primera edició va tenir una gran acollida i va ajudar molt a difondre la tradició pessebrística de Catalunya.

   La present edició és una reproducció fidel de la primera i cal agrair l’esforç editorial de Pagès Editors que ha permès la reedició que pot servir per estimular el creixement de l’afecció al pessebrisme tan arrelat a Catalunya.

   Fra Valentí Serra, en la seva intervenció, va recordar la figura del Pare Basili i va ubicar històricament la publicació del llibre que es va escriure i es va pensar en català. Explicà que aquesta obra va sorgir com resposta a una polèmica de l’època de com havia de ser el paisatge dels pessebres, si havia de ser una reproducció bíblica palestinenca o bé havia de ser inculturada en el temps i en el lloc. El Pare Basili es decanta clarament per la segona.

   Antoni Comalat, vicepresident de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, va afirmar que tot i que vivim en una societat secularitzada la tradició de fer el pessebre es manté. Ens va fer veure que en molts aparadors de les botigues encara  es posen pessebres per Nadal. Les Associacions de Pessebristes ajuden a mantenir viva aquesta tradició i  la fomenten. ponents

   Aquesta reedició facsímil inclou el pròleg de Jaume Terribes, segons va explicar durant la presentació del llibre, ell està convençut que “cal una certa mística sobre el misteri del Nadal per tal de poder materialitzar una representació del naixement de Jesús, inserida en els nostres paisatges naturals”.
En Jaume Terribes inclou al final del pròleg unes adreces d’Internet que poden ser d’utilitat a tots aquells que estiguin interessats en el tema

http://www.pessebrescat.org/  : connecta amb diferents associacions de pessebristes
http://www.elbouilamula.net/  : connecta amb aquest col·lectiu de promotors creat amb la col·laboració del monestir de Solius.

   Felicitem la iniciativa i la valuosa aportació dels ponents!

[+] notícies