NOVETAT DISCOGRÀFICA - 2007

   El p. Robert de la Riba (nom de família: Joan Sans i Balsells) va néixer a aquesta localitat de l’Alt Camp (Tarragona), La Riba, el 5 de febrer de 1912 i va morir el dia 19 de febrer de 1999 a la infermeria de Sarrià, essent de la fraternitat de Pompeia. L’any 1922 es va iniciar en la música quan era alumne de l’Escolania del Santuari de la Mare de Déu de Pompeia. Després va fer piano a l’Escola Municipal de Música de Barcelona. Quan d’adolescent es va fer frare, no va deixar mai de practicar i perfeccionar els seus estudis musicals. En esclatar la guerra civil espanyola, estudiava harmonia. El juliol del 1937 va poder marxar a Itàlia, on completà els estudis de piano, orgue i composició al Conservatori de Milà. El 1940, va haver de retornar a Catalunya, a causa de la segona guerra mundial. Va continuar aprenent al costat de Joan Just, Joan Lamote de Grignon i Joaquim Zamacois. Entre 1946  1970 va estar al capdavant de l’Escolania i de la Capella de Música de Pompeia, des d’on va dur a terme una gran labor pedagògica i musical, dedicant-se amb molta intensitat a la composició per
NOVETAT DISCOGRÀFICA - 2007

enriquir els serveis musicals del Santuari, amb obres pensades per a l’Escolania, el cor, l’orquestra i l’orgue. Les Audicions Sacres de l’església de Pompeia van ocupar un espai destacat dins la vida musical de la Barcelona de la post-guerra.

   La seva música té una gran força expressiva, vitalitat i tendresa. La seva concepció sonora de l’orgue es correspon amb el seu sentit artístic, lliure, ample i generós, i amb el seu tarannà virtuós, jovial i alegre. El seu art compositiu traspua la pregonesa d’una inspiració elevada, espiritual, com un cant savi i profund, però joguener i innocent alhora, testimoni de la joia inefable que l’acompanyava habitualment. Dins el seu perfil creatiu, l’artista, el frare i l’home conformen una unitat inseparable.

   Gràcies a la dedicació del musicòleg i amic Josep Maria Gregori, que va preparar l’edició del recull d’obres del p. Robert, avui podem gaudir del magnífic CD, de 13 obres interpretades per Heinrich Walter. Aquest disc ha estat seleccionat a nivell d’Espanya. Per això l’edita la “Sociedad Española de Musicología”.

[+] notícies