ANAFORA, ÀMBIT D'ESPIRITUALITAT ECUMÈNICA

Descargar Adobe Reader
ANAFORA, ÀMBIT D'ESPIRITUALITAT ECUMÈNICA


ANAFORA, ÀMBIT D'ESPIRITUALITAT ECUMÈNICA

    Anafora és un espai que els Coptes Ortodoxes d’Egipte ofereixen a tota persona de bona voluntat. Geogràficament se situa a dos quilòmetres a la dreta de l’autopista que va de El Cairo a Alexandria, a uns quaranta quilòmetres del Wadi Natroun on hi són els cèlebres i històrics Monestirs Coptes de El Baramos, Shouriani, St. Bishoi i St. Macar.

ANAFORA, ÀMBIT D'ESPIRITUALITAT ECUMÈNICA

   A Anafora no es fa distinció de religió, llengua, raça, cultura o ètica. Tothom hi és acceptat sempre que respecti el principi amb que Anafora va ser fundada: qui entra a Anafora  és ben rebut si acepta i respecta  les persones i ambient que hi trobarà.  Hom pot anar-hi personalment o amb grup i els dies que vulgui, no hi ha preu fixat per l’estada, hom aporta el que considera convenient en una caixa anònima de donacions. Tot el temps és teu o del grup, ningú es fixa amb tu ni et segueix els passos, es suggereix tan sols una certa puntualitat a l’hora dels àpats. Les casetes individuals, belles construcions del desert, són adossades en paràbola com per insinuar la necessitat de compartir i comunicar-se, de veure’ns si més no les cares.

   Al bell centre de la finca hi ha un petit oratori en forma d’edicle a l’entorn del qual hi brolla una quantitat d’aigua notable que s’escampa en forma de canalitzacions i és bombada per gota a gota a l’agricultura de tota la finca. Els orientals estimen els signes i de l’edicle i l’aigua que es reparteix arreu en diuen “Font d’Aigua Viva”. Cal destacar que l’agricultura d’Anafora no és d’explotació ni tampoc utilitza fertilitzants ni insecticidas. Els seus productes van a la taula de tots.

ANAFORA, ÀMBIT D'ESPIRITUALITAT ECUMÈNICA

   Fent costat a les casetes o apartaments del desert s’aixeca un edifici formal de tres plantes, a planta baixa hi ha recepció, menjador i serveis, La planta primera és biblioteca i la segona planta té espais suficients per a reunions de grups diversos. Una mica apartat d’aquest conjunt  hi ha l’església de poca alçària però d’un espai interior considerable. Una mica llunyans, entre vinya i oliveres, hi descobrim uns eremitoris per a qui o als qui vulguin soledad, concentració i silenci unes hores.   

   Qui prova d’entrar o aprofitar-se  d’Anafora com un hotelet típic i barat s’etivoca de mig a mig, no és el seu lloc. Entrar en l’esperit ecumènic i de diàleg intereligiós d’Anafora vol una actitud i un procés interior que no s’assoleix en un o dos dies d’estada, requereix vàrios dies no interromputs per distraccions foranes i fer l’esforç de comunicar-se amb els germans i germanes que hi conviuen.

   A última hora del dia tothom que és a Anafora va a l’església per a fer la pregària de final del dia. L’ambient del res, cants i ambientació coptes frapen els qui venim  de l’occident, és d’un estil summament senzill però sincer i per tant profund. La lectura bíblica del dia és llegida en totes les llengües presents, així el propassat 29 de juny escoltàrem un fragment de la primera carta de Joan en anglès, holandès, francès, català i àrab.

   A la vida jo havia somniat algun instrument pedagògic amb qualitat humana, cultural, religiosa... i ves per on que, en fer-me gran,  ho he descobert en  l’Egipte Cristià que haviem tingut oblidat per heretge i monofissita durant més de mil cinc-cents anys.  Per pensar-ho...

Anton M. Vilarrubias cmf.


[+] notícies