HERBÀLIUM a Gombrèn – fra Valentí de Manresa

El dissabte 6 d’octubre, a la bella població ripollesa de Gombrèn, en el marc de les activitats culturals anomenades Herbàlium –promogudes en la festa del Jardí Botànic de Gombrèn i coordinades pel Sr. Lluís Borrell—fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins, parlà sobre la història de la Ratafia a Catalunya i dissertà sobre les propietats gastronòmiques i remeieres de la Ratafia de l’Ermità, elaborada a partir d’una fórmula, possiblement de finals del segle XVIII, conservada a l’arxiu dels caputxins  i ara executada als obradors dels reconeguts ratafiers “Licors Portet” de la Pobla de Segur i que, no fa massa, ha estat premiada amb la medalla d’argent del prestigiós concurs internacional Catavinum.

Els nombrosos assistents degustaren la ratafia dels caputxins i n’elogiaren el seu glop lleuger i reconfortant, ja que no només contribueix a una bona digestió, sinó que també afavoreix una bona circulació, tal com ho comentà fra Valentí amb el conegut cuiner Francesc Rovira, de la Fonda Xec, estrella Michelin, ubicada  a Gombrèn, avui una població mundialment coneguda a partir de l’acció pastoral de Sant Francesc Coll, nascut en aquest poblet, i al seu temps fundador de la congregació de les Dominiques de l’Anunciata, avui presents arreu del món.

020103